Begeleiding
"Tijdens een begeleidingstraject krijg je inzicht in wat er speelt en wat er nodig is om verder te kunnen. Dit helpt om nieuwe stappen te zetten."
Wat we gaan doen:
• Bespreken wat goed gaat, ontdekken van kwaliteiten en talenten.
• Bespreken wat lastig is of moeilijk gaat.
• Ontdekken wat helpend is.
• Oefenen van nieuwe vaardigheden.
• Ervaren van nieuwe vaardigheden.
Werkwijze begeleiding kinderen en jongeren
Vanuit mijn praktijk gaan we altijd eerst naar buiten. Tijdens het wandelen, rennen en spelen in de natuur kan een kind zich ontladen. Door beweging kan eventuele spanning in het lichaam losgelaten worden. Bij kinderen ontstaat er dan als de ware ruimte in hun hoofd. Ruimte om te praten over wat goed gaat en wat moeilijk is, ruimte om te ontdekken wat er nodig is in die lastige situaties. Kinderen voelen zich snel op hun gemak bij mij en kunnen daardoor helemaal zichzelf zijn.
Spelenderwijs oefenen we de nieuwe vaardigheden.
Als we terugkomen in de praktijkruimte is er tijd om activiteiten te ondernemen die bij je kind passen. De mogelijkheden zijn veelzijdig. Denk aan vuurtje stoken, in een bootje varen, hutten bouwen, timmeren, kinderyoga, schilderen, tekenen, boetseren en collages maken. Tijdens de bezigheden ervaren kinderen nieuwe kanten van zichzelf wat hun zelfvertrouwen doet groeien. Belangrijk is dat je kind veel plezier ervaart tijdens de activiteiten waardoor ze sneller open staat om te praten over lastige situaties en gevoelens zoals verdriet en boosheid.
Werkwijze begeleiding ouders
Ook met jou als ouder ga ik eerst wandelen. We evalueren de vooruitgang van je kind en bespreken wat jullie als ouders nodig hebben in de opvoeding. Er is veel ruimte om vragen te stellen. Ook bespreken we welke doelen er al behaald zijn en wat nieuwe doelen worden. Wanneer we terug zijn in de praktijk kijken we verder naar de kwaliteiten die je hebt als ouder wanneer het rustig en goed gaat binnen je gezin. Vanuit deze positieve momenten gaan we onderzoeken welke houding en gedrag van jou werkt in lastige, stressvolle opvoedsituaties.
Een vast onderdeel van de ouderbegeleiding zijn familieopstellingen. Tijdens de eerste opstelling onderzoeken we hoe verhoudingen zijn binnen jullie gezin, een opvoedopstelling. Staat je kind bijvoorbeeld dichter bij vader of moeder. Staan alle gezinslid dicht bij elkaar of zondert iemand zich af. Een volgende keer kijken we wat je kind nodig heeft om zich nog verder positief te ontwikkelen, bijvoorbeeld vergroten van het zelfvertrouwen. Het kan zijn dat hiervoor inzicht nodig is uit het gezin van herkomst van jouw en/of je partner.