top of page

Zweethut ceremonie

De zweethut ceremonie is een reinigingsritueel voor lichaam en geest. 

Deze eeuwenoude traditie werd al gedaan door de natuurvolkeren. Daarom beleef je deze dag in de natuur, ervaar je de krachten van de vier elementen; aarde – lucht – vuur – water en de vier windrichtingen. Ook kan je de schoonheid van de zichtbare en niet zichtbare wereld ervaren.
Een zweethut heeft de vorm van een iglo en is gemaakt van wilgentenen. Deze wordt tijdens de ceremonie bedekt met 4 lagen wollen dekens. Daarbinnen is het donker en warm doordat er gloeiendhete stenen in worden gebracht en vochtig door het water wat er overheen wordt gegoten. 


Tijdens de ceremonie zorgen Marieke en haar team voor veiligheid en geborgenheid. Daarnaast doet de ceremonie zijn werk. In deze "bedding" is het aan jou om te ervaren en los te laten wat voor jou op dat moment passend is. Het is als een reis naar binnen, wat spannend kan zijn en om moed vraagt. 

MariekeBrenkman_zweethut.jpg

Wat doe en beleef je tijdens een zweethut ceremonie? 

  • De dag start met koffie/thee en een korte kennismaking. Vervolgens gaan we samen de voorbereidingen doen voor de zweethut en vuurplek waarin je zelf kijkt wat bij je past. Je kan bijvoorbeeld helpen om de wollen dekens over de hut te leggen of helpen met het bouwen van de houtstapel.

  • Daarna leggen we de stenen, die later gloeiend heet in de hut gaan, op de houtstapel. Dit wordt tijdens een dank ceremonie gedaan. Zorgvuldig en met aandacht. 

  • Het vuur wordt op een bijzondere manier aangestoken door de vuurmensen. Daarna is er veel ruimte om bij het vuur te zitten en te verstillen. 

  • Wanneer de stenen warm genoeg zijn gaan we, met of zonder badkleding, de zweethut binnen. De hut wordt ook wel “de baarmoeder” genoemd. De combinatie van hitte met de duisternis maakt dat je met je aandacht naar binnen gaat en dat je tegen zal komen wat zich dan aandient. 

  • Tijdens de ceremonie in de hut zal er o.a. ruimte zijn voor geleide meditatie, gekoppeld aan de windrichtingen Noord, Oost, Zuid, West.

  • Na afloop heb je de gelegenheid om bij het vuur je ervaringen op te schrijven of te tekenen. Daarna eten we gezamenlijk en kunnen ervaringen uitgewisseld worden. 

  • Tenslotte ruimen we met elkaar alles op. 

  • Het is raadzaam om na zo’n intense dag niet (lang) te reizen. Op het terrein van Nije Leije is er mogelijkheid om te overnachten. 

Ervaring van Marieke

  • Marieke Brenkman heeft ruim 15 jaar zweethut ervaring op verschillende plekken. Afgelopen 7 jaar was ze betrokken bij zweethutten als vuurvrouw. Samen met een enthousiast team is ze sinds september 2023 actief als zweethutleidster op Nije Leije, een prachtige plek 20 minuten van Leeuwarden. 

Interesse?

De ceremonies in 2024 zitten vol. Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe data in 2025? Stuur me dan een bericht. 

bottom of page